Medikal (Tıbbi) Masaj ne dir?
Bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biride masaj ile tedavidir. Dünyada kullanılan birçok masaj çeşidi vardır. Yapıldıkları ülkeye tekniklere göre farklılıklar göstermiştir. Medikal ve spor masajının yanında derin friksiyon masajı, klasik masaj, İsveç masajı, refleksoloji, thai, shiatsu masajı, lomi sıcak taş masajı, aroma terapi gibi bütün masaj çeşitleri aslında aynı amaç üzenine çıkmıştır.
Masajın yararları aslında saymakta bitmez. İlk olarak kan dolanımını artırır. Dolayısıyla metabolizma hızını da dolaylı olarak etkilemiş olur. Sindirime yardımcı olur, kolaylaştırır. Solunumu düzenler ritmini ayarlar. Vücudun bütün doku ye organlarına daha kaliteli ve fazla oksijen gitmesine yardımcı olur. Gün içersinde fazla aktivitede bulunulduysa ya da spor yapıldıysa vücutta bulunan laktik asitin atılmasına yardımcı olur. Artmış kas tonusunu düzenler, kemik yapımına yardımcı olur, besler, kireçlenmeyi önler, fiziksel rahatlatmasının yanında ruhsal olarak da rahatlatır. Kas spazmının çözülmesine yardımcı olarak, ağrıyı azaltır. Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. İç organların fonksiyonlarını düzenler.
Hasta ve yorgun bir organın rehabilitasyonu yani yeniden eski durumuna dönmesi in organizmanın sathi üzerine tatbik edilen sistemli ve belirli mekanik enerji ile derinlerde anatomik, fizyolojik fonksiyonel ve en yüksek tesir meydana getiren bir terapi yöntemidir. Elle yapılan ye öncelikle cilt, cilt altı ye adale dokusunu etkileyen mekanik tipte uyarırların tümüne verilen isimdir. Vücuttaki yumuşak dokular üzerine yapılan sistemli ye ilmi el hareketleridir.
Yararları:
- Hareketsizlik, yorgunluk, gerginlik, hastalık, sakatlık, artroz, siyatik vb. sorunlarının tedavisini destekler.
- Vücudu rahatlatıp, dinlendirir. Kasların gevşemesine, elastikiyetine, venöz kan dolaşımına, hemoglobin üretimine yardımcı olur.
- Psikolojik ve ruhi sorunları tedavi eder.
- Uykusuzluk üzerinde olumlu etki yapar.
- Medikal egzersizlerin yararlarını destekler.
- Kişiyi egzersiz ve spor yapmaya hazırlar.
- Vücudu sağlıklı ve zinde tutar.
- Selülit ve ödemlerin çözülmesinde etkin olur.
Masaj bazı durumlarda uygulanması doğru değildir. Akut yaralanmalar (kas lifi kopmaları, tendon kopmaları, açık yaralar gibi.), damar hastahklan (trombozlar, varisler gibi), enfeksiyonal hastalıklar (deri hastalıkları, apseler, iltihaplı romatizmalar, kanserli hücreler gibi.)
Günün her saatinde masaj yapılabilir. Ancak genel masajlarda karın masajları tok karnına yapılmamalıdır. Her masajdan önce hastaya tuvalete gitmesi hatırlatılmalıdır. Genel masajlar 45 – 60 dk. kısmı masajlar 15 – 20 dk. sürmelidir.
Genel masaj haftada 1 gün uygulandığında yeterli olabileceği gibi bunun 2 veya 3 defa tekrarında da bir sakınca yoktur. Kısmı masajın uygulanışı için bir zaman tahdidi yoktur. Haftanın her günü ve saati yapılabilir.
Masaj, keyif veya lüks değil, tıbbi bir ihtiyaç ve düzenli aralıklarla alınması gereken bir koruyucu tıbbi tedavidir.
Masaj asla kas kuvvetini artırmaz, egzersiz yerine kullanılmaz, kilo verme amaçlı hiç kullanılmaz.
Masaj mutlaka uzman eller tarafından yapılmalıdır.