Refleksoloji masajı hakkında
Ayak tabanına ve el ayalarına, refleks noktalarını uyarmak için yapılan bir masaj türüdür.
Refleksoloji’yi ”Ayaklar bedenin aynasıdır” sözüyle özetleyebiliriz.
Daha geniş anlamda Refleksoloji, ayaklara uygulanan özel ovma hareketleriyle vücudun belli bölgelerinde bloke olmuş enerjiyi çözerek, bedenin kendi kendisini iyileştirme gücünü harekete geçirmesi olarak tanımlanabilir. Refleksoloji ‘denge’ sağlayan bir terapidir.
Refleksoloji Terapisi kişinin kendisini, fiziksel, duygusal ve ruhsal bakımdan iyi hissetmesini sağlar ve kişiye doğal dengesini kazandırır.
Tarihçesi
Kökeni bilinmemekle birlikte çok eski çağlara kadar gider.. Araştırmalar, Hindistan ve Çin’de 5000 yıl önce kullanıldığını ve akupunkturla aynı dönemde başladığı düşünülüyor. Bu dönemde Çin ve Hindistan’da ayak tabanından tedavi uygulanmıştır. En eski somut örnek Mısır’daki mezar duvar resimleridir (M.Ö.2330-2500) Bu mezar resimlerinden, halkın bile bu tedaviyi gördüğünü anlıyoruz. Avrupa’da 14. yüzyıldan itibaren gelişmiştir.
Refleksoloji ne gibi sıkıntılara iyi gelir?
Refleksoloji, hem (hastalıktan) “koruyucu sağlık” hem de belli sıkıntıların hafifletilmesi açısından uygulanabilir. Refleksoloji aşağıdakiler de dâhil pek çok durumda yardımcı olabilir.
- Stres
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Yorgunluk
- Migren ve baş ağrıları
- Bel ve boyun fıtıkları
- Eklem iltihaplanmaları -ağrıları
- Kas spazmları
- Kireçlenmeler
- Hormonel sorunlar
- Kadın hastalıkları, Menopoz, Regl sorunları
- Sırt ağrısı, Romatizma, Siyatik
- Sinüzit, Astım, Prostat sorunları
- Kabızlık, Hazımsızlık
- Mide reflüsü
- Gaz ve kabızlık sorunları
- Solunum problemleri
- İdrar sorunları
- Panik atak
- Spastik özürlüğü (CP serebral palsy)
- Dikkat eksikliği ve hafıza zayıflığı
- Çocuklarda alt ıslatma
- Konuşma bozuklukları
- Bebek kabızlığı ve uykusuzluğu
- Motor gerilik (yürüyememe, kolunu kullanamama vb.)
- MS
- Otizm
Alternatif olarak kişide rahatlama ve bölgesel olarak ta yaşamınızı kolaylaştırmaya yardımcıdır. Bazı sağlık sorunlarınıza kısmen veya tamamen de olsa yardımcı olabilir. Ama mucizevî bir uygulama olarak görmemeliyiz.
Refleksoloji’nin teşhis ve tedavide kullanımı nasıldır?
Refleksoloji, teşhis söz konusu olduğunda mükemmeldir. Bir Refleksoloji uzmanı, ayaklarına dokunduğu kişinin sıkıntılarını büyük olasılıkla teşhis edebilir. Tedavi konusuna gelince ise; diğer Doğal Terapiler gibi Refleksoloji de, “koruyucu sağlık” çerçevesinde kendi üzerine düşeni yapar. Diğer Doğal Terapilerden farklı olarak Refleksoloji, vücudun kendini iyileştirme mekanizmasını harekete geçirir.
“Ayaklar bedenin aynasıdır”
Birçok kültürde eski zamanlardan beri uygulanan Refleksoloji, ayaklarda bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen refleks noktaları olduğu ve bu noktaların beden anatomisinin aynası olduğu prensibine dayanan bir sanattır. Özel el ve parmak teknikleriyle bu refleks noktalarına uygulanan baskı, stresin azaltılmasını sağlayarak bedende fizyolojik değişikliklere yol açar.
Refleksoloji’nin temelinde, rahatsızlıkların enerjinin belli bir yerde bloke olmasından kaynaklandığı tezi yatar. Bu ilaçsız terapi, beden fonksiyonlarını normalleştirerek vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını harekete geçirir. Normalleşmiş beden fonksiyonları insana rahatlama, kaliteli bir uyku ve toksinlerden arınmış bir beden sağladığı gibi, dolaşım sistemini de güçlendirir; ağrıları dindirir. Refleksoloji tekniğiyle, bütün vücuda masaj yapmadan stresi vücuttan uzaklaştırmak, rahatlamayı ve dinlenmeyi sağlamak mümkündür.
Refleksolojinin faydaları
- Asıl faydası rahatlatmaktır. Stresi azaltır ve derin bir sakinlik sağlar. Uykusuzluk, huzursuzluk gibi psikolojik sorunların tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabilir.
- Seans anında 7000 civarında sinir uyarılır.
- Kan dolaşımı hızlanır.
- Vücudu toksin ve atık maddelerden temizler.
- Vücut sistemleri arasındaki uyumu sağlar.
- Vücut enerjisini yeniden canlandırır.
- Bağışıklık sistemini harekete geçirdiği için, sağlığı korur ve devamını sağlar.
- Refleksoloji – ayak masaj, tıbbi tedavi değildir; hastalıklara teşhis koymaz ve tedavi etmez. Fakat pek çok hastalıklarla mücadelede, teşhis ve tedavide olumlu etkileri tespit edilmiştir.
Dikkat edilecek hususlar
- Kanser tedavisi görenlere yapılmaz.
- Hamilelerde özellikle ilk 3 ayda yapılmaz.
- Vücudun bitkin olduğu her türlü ateşli hastalıklarda yapılmaz.
- Ellerde ve ayaklarda artrit ve osteoporoz (kemik erimesi) olduğunda, ateşli ve şişlik olduğu dönemlerinde yapılmaz.
- Trombosiz, Filibit gibi damar problemi olanlarda yapılmaz.
- Ciddi kalp rahatsızlığı olanlarda yapılmaz.
- Diyabetiklerde (şeker hastalarında) pankreas refleksinde çalışılmaz.
- Varisi olanlarda varisli bölgede yapılmaz, bilek çevresinde gizli varis olabilir.