Kulak Akupunkturu Nedir?
Bazı iğneler hastalıklı bölgede sürekli kalacak şekilde dizayn edilmiştir. Bunlar genellikle kilo vermek isteyen kişilerde veya sigarayı bırakmak isteyen kişilerde kullanılan iğnelerdir. Kulak akupunkturu Fransa’da son zamanlarda geliştirilen bir teknik olmakla beraber özellikle sigarayı bırakamayan kişiler üzerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemine göre insan vücudu 3 temel bölge tarafından temsil edilmektedir; el, ayak ve kulak. Vücudun herhangi bir bölgesi bu 3 merkezi bölgeye göre tedavi edilebilmektedir. ( Bu aynı zamanda tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olan ‘reflexology’ nin de temelini teşkil etmektedir.)
Akupunkturda kulak, el veya ayaklara bir referans olarak kullanılmasına rağmen temel prensip aynıdır. Hastalıklı bölgeye tekabül eden kulağın uygun bölgesi uyarılmakta ve tedavi edilmektedir. Örneğin ayak bileği burkulan bir hastanın kulağının ayak bileğiyle ilişkili kısmına tek bir iğne uygulaması yapılabilir. Kulak akupunkturu özellikle küçük çocuklarda ve iğne korkusu olan insanlarda sık kullanılmaktadır. Çünkü, hastanın iğne uygulanan yeri görmemesi tedavide kolaylık sağlamaktadır.
Kulağın fiziksel rahatsızlıkların tedavisi için kullanıldığı durumlarda, iğnenin normal zamandakinden daha fazla kalmasına gerek yoktur. Ancak, sigarayı bırakmak isteyenlerde veya kilo sorunu olan insanlarda yaklaşık 3-4 hafta kadar kalması gerekebilmektedir. Bu iğneler kıvrık paslanmaz çelikten yapılmıştır ve bir raptiye görünümündedir. Eğer bir sigara tiryakisi tedavi edilecekse, iğne kulağın akciğerle ilgili kısmına uygulanır. Benzer şekilde; kilo problemi olan bir hastada kulağın sindirim organlarıyla ilgili olan kısmı kullanılmaktadır. Kulağın hassas bir bölge olmasından dolayı iğne acı hissi verebilmektedir. Ancak bu acı çok kısa sürmektedir ve ilk saatten sonra hasta gayet rahatlamış hissetmektedir. Bandajlardaki yapıştırıcılara alerjisi olanlarda veya uzun süre metal temasında zarar görebilen insanlarda kulak akupunkturu tedavisi uygun değildir. Ancak tanıdığım bazı alerjik hastalar sigara bırakma konusunda o kadar çaresizlerdi ki alerjiyi önlemek için bazı ilaçlar yardımıyla kulak akupunkturu tedavisini uyguladılar. Bundan kurtulmanın daha iyi bir yolu ise hasta tedaviye başlamadan önce alerji sorununa bir çözüm bulmaktır. İğneler aslında hastanın kendi kendini tedavi etmesinde kullanılır. Örneğin sigara tiryakisi olan bir hasta, sigara içmek istediğinde (veya kilo sorunu olan hasta acıktığında) parmağıyla kulaktaki iğneyi 10-20 saniye kadar uyararak sigara içme isteğini ortadan kaldırabilir. Deneysel çözümlere dayalı bati tip bilimine göre, kulaktaki iğnenin parmakla uyarılması, vücuda endorfin denen kimyasal maddenin salgılanmasına sebep olmaktadır. Bu doğal ağrı kesici kimyasalların yaptığı görev morfinin yaptığı görevden pek farklı sayılmaz. Endorfin iğnenin çalışmasında rol almaktadır ancak endorfin salgılanması tüm hikayeyi açıklamamaktadır. Örneğin neden doğru yere uygulanmayınca faydalı olmadığını ve neden sigara tiryakisi için kullanılan iğnenin kilo sorunu olan hastada işe yaramamasını açıklayamamaktadır.
Kulak akupunkturunda sigara içme hissi ve yemek yeme isteği azaltılabilmekle beraber, hasta olan kişinin mental olarak da bu isteklerden uzak kalması gerekmektedir. Yani hasta kişinin kararlı bir şekilde sigarayı bırakmak istemesi veya kilo fazlalığını vermek istemesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu tedavinin pek faydası olmayacaktır. Buna rağmen kişisel iradesi üzerinde otoritesi olmayan kişiler bile kulak akupunkturunu tercih edebilmektedir.
Kulak akupunkturunun en büyük avantajı hiç bir yan etkisinin olmamasıdır. Nikotin sakızında ve iştah kesicilerde olduğu gibi herhangi bir kimyasal vücuda girmemektedir. Bu yüzden iğneler hasta kişi düzelene kadar rahat bir şekilde kullanılabilir. Kilo sorunu olan bayan bir tanıdığım 18 aydan fazla bir süre iğneleri kullandı, bu zaman zarfında düzenli olarak haftada 1 – 1.5 kilo verdi, ki bu daha önce kesinlikle yapamadığı bir şeydi.
Tedavinin uzun süreli kullanımı güvenli olduğu halde iğnenin 7-10 gün bir değiştirilmesi şarttır. Çünkü, iğne steril olsa bile uzun süreli kullanımlarda enfeksiyon sebebi olabilmektedir. Bu sebeple iğneler düzenli olarak değiştirilmelidir, hatta kullanılan kulağın da değiştirilmesi bu riski daha da azaltır. Hastalar acı hissi duyduğu zamanlarda kulak iğnelerini çıkarabilirler. Bu durum; saç yıkama durumlarında, duş alırken veya yüzmeye giderken de dikkate alınmalıdır.